Tough love - Internationella Engelska Skolan - de första 25 åren

Barbara och Hans Bergström

Under ett kvarts sekel har Internationella Engelska Skolan (IES) erbjudit familjer ett tydligt alternativ för barnens utbildning. Detta är historien om hur Engelska Skolan startades och har växt, från en början där grundaren Barbara Bergström måste tigga ihop möbler och städa skolan själv på helgerna för att få ekonomin att gå ihop – till ett företag med 36 skolor, 26 000 elever och en omsättning på 2,5 miljarder kronor. Sedan 17 år har Barbara och Hans Bergström bildat ett team som drivit organisationen framåt. Det är en historia om den svenska skolan, men också om ledarskap och uthålligt entreprenörskap. Engelska Skolan har växt under envis kamp mot myndigheter som haft motsatt syn på ordning i skolan, lärarnas auktoritet, betygsättning och mycket annat. Förbud från staten att verka har legat nära åtskilliga gånger. Kvaliteten på skolorna och föräldrarnas förtroende har varit avgörande.
Boken ger tuffa recept för den svenska skolan, byggda på gedigen erfarenhet. Den har också ett vidare intresse, för alla som funderar över villkoren för starkt ledarskap och utmaningarna när ett företag växer.
Grundaren Barbara Bergström har sedan 2001 verkat i nära samspel med sin man Hans Bergström, som under sin tid som chefredaktör på Dagens Nyheter drev en kraftfull kampanj mot den svenska flumskolan. Detta är deras gemensamma berättelse. Den ger väsentliga perspektiv på skola, entreprenörskap och vad som ger framgångsrikt ledarskap. haft motsatt syn på ordning i skolan, lärarnas auktoritet, betygsättning och mycket annat. Förbud från staten att verka har legat nära åtskilliga gånger. Kvaliteten på skolorna och föräldrarnas förtroende har varit avgörande.
Boken ger tuffa recept för den svenska Barbara Bergström utsågs 2009 till ”Årets företagare i Sverige” av Företagarna och av Veckans Affärer 2017 till ”Årets mäktigaste kvinnliga entreprenör”.