TV-fabriken

Johan Såthe

Boken TV-fabriken handlar om hur den kommersiella tv-branschen byggdes upp. Om ett litet lands nyväckta förtjusning över vad man kunde visa i tv. Från att ha kikat ut på den kommersiella skräp-tv-världen genom ett public service-fönster har det lilla landet på bara några år blivit en världsledande producent i genren.

Att glo på tv är Sveriges i särklass mest populära hobby. Under 2002 var den genomsnittliga tv-dosen 2 timmar och 27 minuter. Samma år köptes reklamtid för 3,4 miljarder kronor. Det viktigaste för en kommersiell tv-kanal är att förse sina annonsörer med tittarkontakter. För att göra det måste man fylla ut mellanrummen reklamfilmerna med program. Om du roas under tiden så är det bara en positiv bieffekt.

Här skildras det lilla gäng som håller i spakarna på tv-fabrikernas löpande band; Robert Aschberg, Adam Alsing, Anna Bråkenhielm, Eva Swartz, Annie Wegelius och många fler. Vi möter också några av de människor som offrats på vägen mot tittarframgångar.

Boken börjar med en jakt på det perfekta underlivet på franska Rivieran och slutar med en barfotamission i Ryssland.

JOHAN SÅTHE, 33, är journalist på tidningen Resumé och har bevakat den svenska tv-branschen sedan 1996. Ingen har följt affärerna bakom den svenska dokusåpaindustrin på närmare håll, vare sig det rört sig om Robinson-inspelning på Malaysia, spritrepresentation i Cannes, ”Big-Brother”-inlåsningar eller ”Järnrörs-Dannes” rättegång.