Pojken som gillade motvind - en självbiografi från finansbranschen

Under nära tre decennier arbetade Robert Jhaveri i finansbranschen, en bransch som på många sätt tjänade honom väl, men som han i dag också är kritisk mot. Den rymmer alltför många som bara har Mammon som gud. Kollegor beskrivs som trevliga människor, men kapitalismens vargar. Hungriga, drivna.
I Pojken som gillade motvind får vi följa med bakom kulisserna, bland annat när en ung Robert med sin excelmodell lyckas fånga Jan Stenbecks intresse. Det betydde att han fick vara med och sy ihop affären när Kinnevik köpte ut Korsnäs 1992. Hans äldre och mer erfarna kollegor från Swiss Bank Corp fick åka tillbaka till London.
Men lätt fånget, lätt förgånget. Efter Lehmankraschen 2008 försvann toppjobbet i Dubai. Robert fick tid att ägna sig åt filosofi och åt att tänka. Bland annat kom han fram till att tid inte existerar. Men han levde också jetsetliv medan han letade jobb, flög första klass med obegränsat med champagne och belugakaviar för att slutligen landa i Malml.
Som konstintresserad sedan tidig ålder kom han här att på ideell basis bilda Stiftelsen för Malmö Konstmuseum. Målet är att kunna visa mer av museets konst.
Boken handlar mycket om vikten av god utbildning. Robert Jhaveri kom själv ut i världen som Fulbrightstipendiat och när han började tjäna pengar spenderade han mycket på de bästa internationella skolorna för sina tre barn.
Robert Jhaveri är född i Stockholm och uppvuxen i Malmö. Han är finansman, entreprenör, konstnär och filosof. Han är utbildad civilekonom med internationell inriktning från Lunds universitet, och har en MBA från Columbia University i New York City. Han har bott i London, New York, Paris, Dubai och Sverige. Efter 25 år utomlands bor han nu åter i Sverige.