Mama Mia! Min resa från barnmorska till framgångsrik entreprenör

Christina Wahlström

Christina Wahlström startade sin bana som barnmorska inom den offentliga vården i början av 80-talet. Trots kärleken till jobbet kände hon tidigt en frustration över resursslöseriet inom den landstingsstyrda vården. Inte minst reagerade hon på läkarnas styvmoderliga behandling av sina patienter – läkarna hade alltid rätt och patienten gjorde bäst i att tacka och ta emot.
Christina började drömma om en annan slags mödravård. En mödravård där patienten kallas för kund och där varje skattekrona utnyttjas till fullo. En mödravård där varje enskild individ behandlas utifrån sin personliga bakgrund och inte slussas in i ett färdigt system. År 1988 startade hon, i mycket stark motvind, MamaMia – Sveriges första privata barnmorskedrivna mödravård- och barnavårdsmottagning i Stockholm.
Idag är Mama Mia Nordens största privata mödravårdsmottagning. För att nå dit har Christina Wahlström tvingats slåss mot såväl missunnsamma läkare som landstingspolitiker. En tuff kamp mot ett hårdnackat etablissemang som hon till slut har gått segrandes ur. Berättelsen vittnar om en envishet och ett driv som entreprenör som få personer besitter. Hon har blivit utnämnd till en av Sveriges bråkigaste kvinnor. Trots alla motgångar och ekonomiska uppoffringar har hon aldrig gett upp sin vision: Att skapa världens bästa mödrarvård.
Christina Wahlström ( f 1941) är grundare och styrelseordförande i Mama Mia AB. Hon inledde sitt yrkesliv som sjuksköterska, utbildade sig vidare till barnmorska och gick därefter vidare till att öppna en egen mödravårdsmottagning: Mama Mia i Stockholm.