Makt spelet i Volvo - en skildring inifrån

Hans Nyman

PG Gyllenhammar utsågs till Sveriges mest beundrade man nio år i rad. Hans känsla för samhället, personalen på golvet och visioner var unik. Men PG ville inte ha någon med på triumfvagnen som påminde om att han var dödlig. Han tappade kontakten med marken och sitt företag. Han gav sig in i affärer som misslyckades och kostade anseende, ledningskapacitet och resurser, men värst var att PG:s intresse för Volvos bilar var litet.
Medan Volvos produktutveckling stod och stampade körde den tyska bilindustrin om och skaffade ett försprång som var svårt att ta igen. Den misslyckade Renaultaffären kostade Volvo miljarder och blev PG:s fall.
Volvos vd Leif Johansson försökte ta på sig PG:s kostym. Han gjorde ett misslyckat försök till fientligt övertagande av Scania, sålde personvagnsdelen till Ford och köpte Renaults lastbilsverksamhet. Förmodligen skrattade Renault hela vägen till banken och Volvo tappade kontrollen över sitt varumärke. Hur kunde det gå så? Det berodde på övermod, underskattning, kortsiktighet samt lusten att delta i näringslivets monopolspel, anser bokens författare.
Hans Nyman, född 1944, arbetade som opolitisk tjänsteman i regeringskansliet 1972-1988 och var sedan fram till 1992 chef för Volvos representationskontor i Stockholm. Mellan 1992 och 2001 hade han posten informationsdirektör i Volvo Lastvagnar och var även medlem av koncernledningen. Därefter har han varit verksam som konsult och egen företagare och har tidigare givit ut tre böcker.