Kompromisskungen - Per-Ola Eriksson om sitt liv i politikens mitt

Lena Callne, Per-Ola Eriksson

Under finanskrisen på 1990-talet blev han en maktfaktor som högst påtagligt påverkade Sveriges utveckling. Per-Ola Eriksson var centerpartisten som tillsammans med Socialdemokraterna under ledning av finansminister Göran Persson, hittade vägen ur krisen och vände Sveriges budgetunderskott.
Bondsonen från Kälsjärv drömde om att ta över jordbruket i Kalix kommun. Men det blev inte så. I stället ledde Per-Ola Eriksson politiska engagemang in honom in på en helt annan bana. Konstruktiva lösningar snarare än stenhård ideologi har varit Per-Ola Erikssons linje. Efter ett yrkesliv av långpendlande mellan riksdagen i Stockholm och villan i Gammelstad flyttade Per-Ola Eriksson in i residenset i Luleå 2003. Han var en uppskattad om än inte helt okontroversiell landshövding i Norrbotten fram till 2012.
Under åren som landshövding försämrades han syn kraftigt på grund av glaukom, något han aldrig berättade om offentligt. Kompromisskungen är en livsberättelse nedtecknad i samarbete med journalisten Lena Callne.