Jag måste ha varit olidlig - Arvid Fredborg, krigskorrespondent, författare och rådgivare

Lars Fredborg

Vintern 1941 reste den 25 år gamle Arvid Fredborg till Berlin som Svenska Dagbladets korrespondent. Han kom att ägna två dramatiska år åt artiklar i tidningen och hemliga rapporter till chefredaktören.
Han utsattes upprepade gånger för nazisternas försök att kompromettera honom, men lyckades undgå dem. Fredborg fick också tidigt insikten om att nazisterna höll på att utrota den judiska befolkningen och kom att under dramatiska former 1942 skicka ett foto om detta till chefredaktören. Till denne rapporterade han också i februari det året om faran för en tysk invasion, något som ledde till att regeringen i Stockholm beslöt att mobilisera.
1943 satte Fredborg sig i säkerhet i Sverige och skrev en vidräkning med nazisterna, Bakom stålvallen, som sålde i 50 000 exemplar och gjorde honom berömd. Därefter var i några år Svenska Dagbladets korrespondent i Lissabon och Bonn. Han lämnade tidningen 1952 och blev egen företagare som politisk konsult. Fredborg grundade därmed en unik verksamhet som han kom att ägna sig åt att i närmare fyrtio år ge svenska och finska storföretag råd rörande internationell politik. Han byggde upp ett enastående kontaktnät med högt uppsatta politiker i Europa.
Boken behandlar Arvid Fredborgs upplevelser, hans resor, vilka han träffade och vilka tankar och idéer han givit uttryck för. På det sättet följer vi ett spännande människoöde genom 80 år. Han talade förtroligt med toppolitiker som Conrad Adenauer, Winston Churchill, Gamal Abdel Nasser och Margaret Thatcher.
Lars Fredborg, född 1945 och son till Arvid Fredborg, är före detta advokat. Han har tidigare givit ut Mina 35 år på Lindahl en återblick; Adelborg en svensk adelssläkt under 200 år; och Wien - mina drömmars stad.