HQGATE - Den okända dramatiken bakom Sveriges mest uppmärksammade bankkrasch

Jenny Hedelin, Christen Ager-Hanssen

I augusti 2010 drog Finansinspektionen in tillståndet för HQ Bank och Sveriges genom tiderna mest uppmärksammade bankkrasch var ett faktum. Två månader tidigare hade banken avvecklat sin tradingportfölj, med en förlust på över 1,2 miljarder kronor. Bankens ägare, med Mats Qviberg i spetsen, beskylldes för att ha mörkat bankens dåliga affärer och svindlat aktieägarna.
Journalisten Jenny Hedelin kände tidigt att det var något skevt med hur bankkraschen skildrades i medierna och hur Finansinspektionen uppträdde. Nu, sex år senare, kan hon tillsammans med den norske affärsmannen Christen Ager-Hanssen avslöja hur myndigheter och medier genom sitt agerande skadade oskyldiga, medan aktörer som förorsakade bankens förluster går fria.
Författarna har haft tillgång till interna mail, lusläst bankens dokument och grävt fram bortsorterat förundersökningsmaterial, däribland ljudbandsinspelningar.
HQ-Gate är en berättelse om inkompetens, myndighetsmissbruk och mygel på samhällets högsta nivå. Den brutala, osminkade sanningen om människor, opportunism, populism och personliga tragedier där nära vänner sviker när det stormar som värst.
Jenny Hedelin är sedan 2003 journalist på Dagens Industri. Sedan mars 2015 har hon varit tjänstledig i syfte att analysera orsakerna till HQ-kraschen, dess rättsliga efterspel och skriva en bok om slutsatserna.
Christen Ager-Hanssen är en norsk affärsman. Han har haft ansvaret för Mats Qvibergs försvarsstrategi i HQ:s brottmål och det kommande civilmålet där HQ AB stämt Mats Qviberg med flera på drygt 4 miljarder kronor.