Guldfisk eller sardin?

Liza Rudolfsson

Boken blev utsedd till Årets ledarbok 2003 av Kooperativa ledares förbund.

Förändringar har oförtjänt dåligt rykte, hävdar Liza Rudolfsson, men vi kan skapa organisationer som mår bra av förändringar i stället för att tröttas ut av dem, organisationer som utmärks av en god omställningsförmåga.

I Guldfisk eller sardin? klargörs skillnaden mellan två organisationstyper. I den ena, som liknas vid en guldfiskskål, drivs förändringarna ofta av medarbetarna själva som kan och vill ta egna initiativ och gärna rör sig över avdelningsgränser. I den andra, sardinburken, förväntas man hålla sig på sin kant. Där försöker man i det längsta undvika förändringar för att ändå till slut tvingas pressa igenom dem under stora påfrestningar.

I boken får både chefer och medarbetare praktisk hjälp att analysera det egna företaget – guldfisk eller sardin? – samt konkreta råd och verktyg för att kunna avlägsna hinder för god omställningsförmåga. För att chefer ska våga släppa ifrån sig beslutsfattandet och även tillåta misstag, till exempel, måste sardinburkens ”osynliga regler” bort. Då får man tusenfalt igen i form av nöjda, produktiva medarbetare, utveckling – och ökad lönsamhet!

"Boken syfte är att ge läsaren en karta. Hur ser omställningsförmåga ut? Vad krävs för att komma dit? Vill vi det, egentligen? Hur gör man då? Var står vi nu? Vår förhoppning är att få hjälpa er att bli just så omställningsbara som ni vill vara."
Ur författarens förord

LIZA RUDOLFSSON är en av initiativtagarna till konsultgruppen HOW vars inriktning är utvecklingsarbete i både guldfiskskålar och sardinburkar. Tidigare arbetade hon bland annat som tillväxtkonsult inom Ahrens Consulting. Hon är civilingenjör i botten och har varit VD för Åke Larsson Byggare.