Galna målvakter - en kärleksförklaring till Skorpionen, Påven, Ravelli m fl

Petter Karlsson

En brukade hänga i knävecken i ribban när hans lag låg i anfall ”för att ungarna skulle ha lite skoj”.

En bildade en sekt som hävdar att jorden styrs av ödlor från yttre rymden.

En vägde 160 kilo och smet inför en bankett in bakvägen och åt upp alla lagkamraternas mat. En blev biten av en hund i skrevet mitt under match, en slogs medvetslös av en bil i eget straffområde och en avgjorde en FA-cupfinal efter att ha spelat de sista 18 minuterna med bruten nacke.

I ”Galna målvakter” är de alla samlade; en samling leriga, gapiga, spektakulära och dödsföraktande varelser som inte riktigt är skapta som andra.

Läs om idrottsmännen som väckt både fascination, beundran och – ibland – avsky. Men kanske framförallt skratt.

"Det är med lika delar fasa och glädje jag läser den här fantastiska boken. Dels för att ”Galna målvakter” väcker till liv ett antal helylledårar som jag helst hade velat stuva undan och glömma allra längst in i mitt medvetande. Dels för att jag sällan läst något mer underhållande i ämnet fotboll.

Glenn Hysén

PETTER KARLSSON fick som 30-åring sina korsband söndersparkade av en ondskefull, utrusande målvakt och insåg att detta skrå omsider borde utsättas för noggrann granskning. Han har medverkat i flera böcker om fotboll och skrivit uppmärksammade biografier om bland andra Sven-Göran Eriksson, Zlatan Ibrahimovitch, Sven-Bertil Taube, Magnus Härenstam och Claes Malmberg.