Förkunnaren som skrev om fjällborna - Karl Andersson och hans folklivsskildringar

Birger Ekerlid

Året är 1936. Han möts av mörker och motstånd när han som 22-årig evangelist kliver av bussen i Tärnaby i södra Lappland en sen kväll i december månad.
Mötet med det okända blir upptakten till en lång rad berättelser om samer och nybyggare i gränstrakterna mellan Sverige och Norge. År efter år återkommer han till fjällbygderna för att dokumentera och skriva om de människor och händelser som fångar hans stora intresse.
Resultatet blir inte mindre än 25 folklivsskildringar. De går ut i stora upplagor till en trogen läsekrets. Hans böcker blir något av en följetong i fjälldalarna och de är fortfarande lästa och omtalade.
Vem var han, vilka skrev han om och hur uppfattades hans skrivargärning? Det är några av de frågor som Birger Ekerlid belyser i denna rikt illustrerade bok om Karl Anderssons författarskap och livslånga kärleksrelation till fjällbygderna i Jämtland och Lappland.
Birger Ekerlid är författare och journalist med särskilt intresse för lokal och samisk historia. Hans romantrilogi Fjäll i förvandling belönades är 2021 med den litterära utmärkelsen Hedenvindplaketten.