Företagande och frihet - 100 år med Stockholms Handelskammare

Olof Ehrenkrona

I 100 år har Stockholms Handelskammare varit stockholmsföretagarnas viktigaste nätverk. Huvudstadens företagardynastier har alla funnits med i ledningen. Många statsråd och borgarråd har rekryterats från Handelskammaren.

Historien om Stockholms Handelskammare är också historien om Stockholm och Sverige under ett 1900-tal fyllt av framsteg, kriser och omvälvningar.

Handelskammaren var näringslivets främsta språkrör när regleringsekonomin efter andra världskriget skulle avvecklas och ledde oppositionen mot utformningen av Sergels Torg. I modern tid har den varit med om att åter öppna portarna för handeln på Ryssland och Baltikum och om att etablera Stockholm som norra Europas IT-centrum.

Olof Ehrenkrona har skrivit en bred skildring av Handelskammarens arbete för fri handel och fritt företagande insatt i sitt nationella och internationella sammanhang.

Olof Ehrenkrona, 50, är företagare och författare. Han har tidigare varit planeringschef i Statsrådsberedningen, sakkunig i Ekonomidepartementet, och skribent i Svenska Dagbladet. Olof Ehrenkrona har tidigare skrivit en biografisk samtidshistoria om Curt Nicolin, Asea-chef och SAF-ordförande och en politisk essaysamling - ”En öppen tid”. Sedan 1994 driver han familjeföretaget, Stockholms Hjärnverk AB.