Förändra er eller dö - en reformantologi för att samla halva folket

Oliver Rosengren, Jesper Skalberg Karlsson

Förändra er eller dö är en reformantologi med unga politiker från olika partier, forskare inom olika fält, samt företagare och yrkesverksamma inom olika branscher. Skribenterna lämnar det politiska samtalets fixering vid taktiserande och spel, för att i stället beskriva samhällsproblem och ta sikte på att samla halva folket bakom reformer som kan återupprätta Sverige som ett land att skryta om.
Bland de 23 skribenterna återfinns riksdagsledamöterna Hanif Bali och Louise Meijer, forskarna Carolina Lindholm, Kristin Öster och Fredrik Kopsch, företagarna Joel Hellermark och Elvira Hellsten, läkaren Efraim Jovlunden, polisen Nikolina Bucht och ekonomen Susanne Spector. Anders Borg, före detta finansminister och en av arkitekterna bakom Nya Moderaternas stora framgångar, har skrivit förordet.
En ny arbetslöshetsförsäkring, åtgärder mot gängkriminalitet med inspiration från polisarbete i Järva och en uppväxt i Rosengård, en smäll på statens klåfingrighet, alternativ till nollräntepolitiken, krishantering i ljuset av covidkatastrofen, en genomgripande integrationsreform, en effektiv klimatpolitik och om hur partier kan bli bättre på att vinna val, är några av ämnena som tas upp av skribenterna.
Oliver Rosengren och Jesper Skalberg Karlsson är redaktörer och skribenter. Oliver Rosengren är kommunalråd i Växjö och utsågs till Sveriges mäktigaste under 30 år 2021. Jesper Skalberg Karlsson har varit Sveriges yngsta riksdagsledamot och är nu regionråd på Gotland.