Den heliga hästen i myter och religioner

Lotte Mjöberg

Boken handlar om hästen som helig varelse, om dess kontakt med både himlen och underjorden. Denna unika status har den haft i folktro, mytologier och religioner över hela världen.
Läs om hur solgudar körde över himlavalvet med sina hästspann för att solen skulle gå upp. Olika gnäggningar och hovspår troddes kunna ge orakelsvar i flera kulturer. En talisman, karvad ur en mammutbete till en hästfigur, har visat sig vara minst 35 000 år gammal. Keltiska kungar skulle inför kröningen sova inuti skinnet av en offrad häst. Islandshästen kallades för ”Gudarnas häst”.
Läs också om hur hästar begravdes i magiskt syfte vid och under kyrkor. Vidare om hur det arabiska fullblodet avlades fram utifrån en stark religiös övertygelse. Om hästoffret Ashvamedha i den vediska religionen i Indien, i vilket det ingick ett rituellt samlag med den offrade hingsten.
Detta är en bok för alla hästmänniskor och alla kulturhistoriskt och religionshistoriskt intresserade. Hästens unika status som andlig symbol har inte tidigare uppmärksammats i populärvetenskaplig form.
Lotte Mjöberg är utbildad till såväl journalist som lärare och har universitetsstudier i bland annat etnologi, konstvetenskap och religionsvetenskap. Hon är författare till flera böcker. Hästintresset har hon haft hela livet och även ägt tre egna islandshästar: Jói, Sómi och Atli.