Birgit Nilsson i ord och bild. "Värp först - kackla sen"

Mattias Enn

Den världsberömda operasångerskan Birgit Nilsson skulle den 17 maj 2018 ha fyllt 100 år. Birgit Nilssons liv var som en saga; från den lilla bondgården i Skåne till de största operascenerna i världen. Hon hade en sträng och konservativ far som inte accepterade dotterns yrkesval, men en stöttande och försvarande mor, som dessvärre tragiskt omkommer i en trafikolycka när Birgit är mycket ung.
Tillsammans med illustratören Anders Svernsjö har Mattias Enn fångat avgörande och mytomspunna ögonblick i den berömda och spektakulära sångerskans liv. I ledande roller som Isolde, Brünnhilde, Turandot och Tosca la hon hela operavärlden för sina fötter och hon fascinerar än idag med sin intelligens, humor och jordnära person samt kärleken hon hyste för sin publik och sina katter.
Boken berättar om Birgits liv; barndomen, musikaliska utbildningen, operadebuten och den fantastiska karriären som förde henne runt jorden. Här får vi ta del av historier och anekdoter om privatliv, beundrare och fans och alltsammans kryddat med recept från Birgits egen kokbok (Birgits köttbullar och Äggakaka med fläsk till exempel). Förordet skrivs av pianisten Lars Roos som var Birgit Nilssons ackompanjatör under många år.
Författaren Mattias Enn träffade Birgit Nilsson som 13-åring och fick en sånglektion i ett barnprogram. Efter det brevväxlade de under 20 års tid. En del av breven återges i boken. Mattias En är estradör och sångare har blivit uppmärksammad för sina musikaliska och sceniska tolkningar av Zarah Leander, Karl Gerhard, Ernst Rolf och Jules Sylvain. Sedan 2014 arbetar Mattias Enn sommartid som guide på Birgit Nilsson Museum i Skåne.